Op afstand MBO-diploma gastouder

ROC Rivor

Gastouders worden gediplomeerd met behulp van de eloROC Rivor examineert en diplomeert sinds 1 maart 2011 gastouders met inzet van Three Ships N@Tschool! en Studie Planning en Beheer Systeem (SPBS). Tijdens deze diplomaroute zien de kandidaten het fysieke gebouw van ROC Rivor te Tiel nooit van binnen.

 

Snel van start

Projecteider Frank Lommers: “We hebben het samen heel mooi gedaan. Van onze kant is bijvoorbeeld het hoofd van de backoffice direct betrokken bij het project.  En de consultant van Three Ships begreep snel en goed wat wij voor ogen hadden. Daarom konden we al na een maand van start gaan met de eerste kandidaten voor de diplomaroute.”

Eisen aan gastouders

Wie anno 2011 gastouder wil zijn moet aan verschillende eisen voldoen. Naast eisen aan veiligheid en gedrag moet een gastouder aantoonbaar beschikken over een vastgesteld aantal competenties en vaardigheden. Hiervoor is minimaal het diploma Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2) of een gelijkwaardig diploma verplicht. Veel gastouders voldoen aan deze eisen, zonder over het daadwerkelijke diploma te beschikken. ROC Rivor is in deze markt gesprongen om gastouders snel en op afstand te kunnen voorzien van het benodigde diploma.

De route naar het diploma

Maar liefst vier partijen zijn betrokken bij het traject: de gastouder zelf, het gastouderbureau, de assessoren en de examencommissie. Een proces dat baat heeft bij een strakke regie. “We werken met gastouderbureaus door heel Nederland,” vertelt Lommers. “Zij melden de kandidaten bij ons aan. Via een telefonische intake bepalen we eerst of de kandidaat beschikt over de benodigde kennis en ervaring om deel te kunnen nemen aan de diplomaroute.”  Na toelating moet de gastouder een portfolio aanleggen met bewijzen voor de benodigde competenties. Lommers: ”We werken met twintig tot dertig assessoren die bij de gastouder op locatie een observatie doen, een interview houden en toetsen Nederlands en rekenen afnemen. De examencommissie bepaalt vervolgens of de kandidaat slaagt.”

Goud waard

Planning en verwerking van deze stappen gebeurt volledig in de digitale omgeving. “We hebben inmiddels ongeveer 350 mensen in het programma zitten,” meldt Lommers met gepaste trots. “Het voordeel van de Three Ships-oplossing met N@Tschool! en SPBS is dat deze zowel op onderwijs- als logistiek gebied goed is. Met name de signalen, die betrokken partijen melden wanneer ze wat moeten doen zijn voor ons goud waard. Bovendien kan iedereen snel zien wat de status is van bepaalde zaken. Zo kan ook de gastouder zelf bijvoorbeeld gemakkelijk op de hoogte blijven van de voortgang.”

Actuele behoefte

Lommers beseft dat de onlangs gewijzigde wetgeving over kinderopvang en gastouderschap in beweging blijft. “Het is nog niet duidelijk wat de overheid de komende jaren gaat doen en welke gevolgen dat heeft voor gastouders. De wetgeving kan opnieuw veranderen. Doordat we snel hebben geschakeld kunnen we nu in een actuele behoefte voorzien. En daar was het ons om te doen.”

Zien hoe het werkt? Demo aanvragen
Op de hoogte blijven?Schrijf je in voor de nieuwsbrief